Belsőépítész tervek: Draskovics Andris álomgarázs és videóstúdió terveinek bemutatása - 1. rész

Egy izgalmas projektet mutatunk be, ahol Draskovics Andris autós újságíró álomgarázsának belsőépítész terveit készítjük el és alakítunk ki egy multifunkcionális helyiséget, ahol egy videóstúdiót is helyet kap. Kövesd velünk ezt az izgalmas és kihívásokkal teli utat! Az folytatás megismeréséhez olvasd el az 2. részt.

belsőépítész-alomgarazs-draskovics-andris

Belsőépítész kialakítás, Andris elképzelése

A felújítás során tervezünk egy átalakítható videóstúdiót is a garázsba, ahol Andris dolgozhat, amikor épp nem autókkal készül videókat forgatni. Ennek tervezésekor figyelembe kell vennünk a megfelelő világítást, hangszigetelést és ergonómiát, hogy a stúdió hatékonyan működjön.
Andris elképzelése szerint a belsőépítész kialakítás így nézne ki:

 • Elsőként fontos egy igényes megjelenésű stúdióháttér kialakítása, amely a videók háttereként szolgál. Ennek érdekében Andris a fa lamellás burkolatot választotta stúdióháttér anyagaként.
 • Emellett kiemelt szempont a megfelelő akusztika, mivel fontos, hogy a videók hangminősége kifogástalan legyen. Ezért a lamellák hangelnyelő filcre lesznek ragasztva.
 • Továbbá szükség van egy asztalra székekkel, amelyhez le tud ülni és alkalom adtán egy beszélgető partner is elfér, valamint a kamerát is le tudja helyezni. Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a székeknek és az asztalnak átalakíthatónak kell lenniük, hiszen felhajtott vagy összecsukott állapotban a tér az autó tárolására kell szolgáljon.
 • Andris továbbá polcokat és szekrényeket is kért, amelyekben tárolni tudná a szükséges eszközöket és felszereléseket.
 • A padlót is szeretné felújítani, és felmerült ötletek között szerepel a műgyanta vagy a meglévő beton felcsiszolása.
 • Ami a megfelelő bevilágítást illeti, fontos tényező a videózás során, ezt különféle lámpákkal szeretnénk megoldani, és a garázs általános megvilágítására LED szalagok elhelyezését tervezzük.

Meglévő állapot

Draskovics Andris garázsa egy régi, az 80-as években épült vasbeton szerkezetű épület, mely jelenleg romos állapotban van. A falakat és a tetőt valószínűleg gyárban öntötték egybe. Vasbeton szerkezetekről általánosságban elmondható, hogy jó párazáró képességgel és nagy hőtároló tömeggel rendelkeznek. Ezt azt jelenti, hogy télen hideg, nyáron meleg van belül. Vasbeton szerkezethez képest vékony, 5 cm-es falakkal rendelkezik, amelyek bordákkal vannak erősítve. A falakon láthatók repedések, valószínűleg hőmozgás vagy fagykár miatt. Statikus szerint komolyabb tartószerkezeti problémát nem jelent. Eredetileg nem lettek festve, nincs esztétikus megjelenésük. A tetőnél ázás tapasztalható az elöregedett szigetelés és a lejtés hiánya miatt.

Lábazat, padlószerkezet

Jelenleg nem tudjuk, van-e megfelelő állapotú vízszigetelés a falak alatt, de nincsenek látható jelek vízesedésnek. Az utólagos vízszigetelés injektálással nem megoldható a vékony falak miatt, ezért máshogy kell megközelítenünk a problémát. Vizesedés esetén vakolat, fal- és padlóburkolat, hőszigetelés károsodhat. A vízszigetelés megoldása után választani fogunk belső burkolatokat és felületképzéseket. A megoldásától függően választunk szerkezeteket és gyártót belső burkolatokra, felületképzésekre.

Vízszigetelés és hőszigetelés kérdésköre

Amíg vizesedik az épület, addig hőszigetelni sem lehet. Egyrészt a vakolat/festést is károsodik, másrészt nedves hőszigetelés nem hőszigetel rendesen. Ezért első körben a tető vízszigetelését kell majd megoldani. Ez lapostetőnél megfelelő lejtés kialakításával és a víz elvezetésével törtéhet. Esetleg, ha nem lapostetőben gondolkozunk, lehet egy kisebb hagyományos tető is kialakítani eresszel, de ez komplikáltabb, költségesebb. Illetve a homlokzatot is védeni kell csapóeső ellen, ez történhet a falak külső impregnálásával, megfelelő vakolat alkalmazásával. Lent a lábazatnál és padló alatt a vízszigetelést ilyen előregyártott vasbeton szerkezetnél bonyolultabb megoldani. Ha ez megoldott és kiszáradt a fal, akkor lehet hőszigetelni és inkább kívülről tanácsos. Viszont kérdés, hogy van-e értelme, gazdaságos-e. Ha egy elektromos fűtőpanel kerül beszerelésre és csak télen időszakosan kerül használatra a garázs, valószínűleg sosem fog megtérülni a hőszigetelésre költött összeg. Ezt egyébként wifiről előre is kapcsolható, mielőtt lemennél a garázsba.

Páratechnika

Az autógarázsokban gyakran felmerülő probléma a páratartalom, különösen veterán járművek esetében, melyek korrózióra hajlamosak. Nedvesség jelenléte felgyorsíthatja a régi járművek korrózióját. Ilyen nedvesség a meleg levegőből az autó hideg karosszériáján lecsapódó pára is. Főleg, ha lehőszigeteljük a régi garázst és ezzel növeljük a belső hőmérsékletet. Minél magasabb a belső levegő hőmérséklete, annál több párát képes felvenni. Tovább növeljük a belső párásodás kockázatát egy új pára- és légzáró garázskapuval. A garázsban nem olyan magas a páratartalom, mint egy lakásban, de ennek ellenére fontos figyelmet fordítani rá, ha régi autót szeretnénk régi felújítandó garázsban tárolni.

Két stratégia lehet hasznos:
1. természetes szellőzés fenntartása (hőszigeteletlen garázsoknál)
2. lég- és páratechnikai berendezések telepítése (hőszigetelt, hőszigetelt, légzáró garázskapuval felszerelt garázs esetén)

Andris itt régi autót nem szeretne tárolni, így ez itt kevésbé priorizált szempont volt.

Hűtés/fűtés

Az épület hűtésének és fűtésének tervezésekor fontos szempont a tájolás, mely észak nyugati irányú. Figyelembe kell venni a déli oldalról érkező magasabb ház árnyékoló hatását is. Ennek köszönhetően az épület jobban védett a nyári felmelegedéstől, így a hűtés kevésbé kritikus tényezővé válik. Az épületet időszakosan fogják használni, Andris néha szerelni és videózni fog benne a gépkocsi tároláson kívül, ezért olyan gépészeti megoldásokat kell választani, amelyek hatékonyak és gazdaságosak.
A két lehetséges megoldás közül a split klíma és az elektromos fűtőpanel kerül szóba.

Split klíma

 • Ez a berendezés nem csak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmas, és magasabb hatékonysággal működik (SCOP érték: kb. 4-6).
 • Ugyanakkor ennek a megoldásnak nagyobb beruházási költsége és bonyolultabb telepítése van, amelyeket figyelembe kell venni.

Elektromos fűtőpanel

 • Az elektromos fűtőpanel hatékonysága alacsonyabb (SCOP érték: kb. 1)
 • Alacsonyabb beruházási költséggel, magasabb fenntartási költséggel és egyszerűbb telepítéssel jár.
  Belsőépítész kialakítása egyszerűbb, letisztultabb megjelenést tud nyújtani kívül és belül.

Mivel az épület időszakos használatra készül, és a nyári túlmelegedés nem jellemző rá, az egyszerűség és a gazdaságosság kerül előtérbe. Emellett az elektromos fűtőpanel belsőépítészeti kialakítása is egyszerűbb, ami letisztultabb megjelenést biztosít mind kívülről, mind belülről. Ezen okokból kifolyólag az elektromos fűtőpanel választása mellett döntöttünk az épület fűtési rendszerének tervezésében.

Összegzés belsőépítész szemmel

Ahogy láthatod, a Draskovics Andris álomgarázsának átalakítása számos kihívással jár, de izgalmas lehetőségeket is rejt magában. A megfelelő tervezéssel és szakértői segítséggel sikerülhet létrehozni egy modern és multifunkcionális teret, amely megfelel Andris igényeinek és elvárásainak. Kövesd velünk ezt az izgalmas utat, és nézd, hogyan válik valóra egy autós újságíró álma a belsőépítészet segítségével!