Belsőépítész tervek: Draskovics Andris álomgarázs és videóstúdió terveinek bemutatása - 2. rész

Egy izgalmas projektet mutatunk be, ahol Draskovics Andris autós újságíró álomgarázsának belsőépítész terveit készítjük el és alakítunk ki egy multifunkcionális helyiséget, ahol egy videóstúdiót is helyet kap. Kövesd velünk ezt az izgalmas és kihívásokkal teli utat! Az előzmény megismeréséhez olvasd el az 1. részt.

belsőépítész-álomgarázs

Belsőépítész kialakítás, Andris elképzelése

A felújítás során tervezünk egy átalakítható videóstúdiót is a garázsba, ahol Andris dolgozhat, amikor épp nem autókkal készül videókat forgatni. Ennek tervezésekor figyelembe kell vennünk a megfelelő világítást, hangszigetelést és ergonómiát, hogy a stúdió hatékonyan működjön.
Andris elképzelése szerint a belsőépítész kialakítás így nézne ki:

 • Elsőként fontos egy igényes megjelenésű stúdióháttér kialakítása, amely a videók háttereként szolgál. Ennek érdekében Andris a fa lamellás burkolatot választotta stúdióháttér anyagaként.
 • Emellett kiemelt szempont a megfelelő akusztika, mivel fontos, hogy a videók hangminősége kifogástalan legyen. Ezért a lamellák hangelnyelő filcre lesznek ragasztva.
 • Továbbá szükség van egy asztalra székekkel, amelyhez le tud ülni és alkalom adtán egy beszélgető partner is elfér, valamint a kamerát is le tudja helyezni. Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a székeknek és az asztalnak átalakíthatónak kell lenniük, hiszen felhajtott vagy összecsukott állapotban a tér az autó tárolására kell szolgáljon.
 • Andris továbbá polcokat és szekrényeket is kért, amelyekben tárolni tudná a szükséges eszközöket és felszereléseket.
 • A padlót is szeretné felújítani, és felmerült ötletek között szerepel a műgyanta vagy a meglévő beton felcsiszolása.
 • Ami a megfelelő bevilágítást illeti, fontos tényező a videózás során, ezt különféle lámpákkal szeretnénk megoldani, és a garázs általános megvilágítására LED szalagok elhelyezését tervezzük.

Belsőépítész tervezés megkezdése, első koncepciók

belsőépítész-álomgarázs

Az első változatban a lehajtható asztal alján lamellák helyezkedtek el és be volt süllyesztve a falburkolatba. Ezen kívül Andris kért tárolókat is a különböző eszközök tárolására, amelyet az oldalfalon képzelt el. Ez a belsőépítész tervezés során gyorsan kiderült, hogy útban lenne az autóból ki- és beszállás során. Ezért ezek a tárolók a következő változaton már a hátfalra kerültek.

belsőépítész-álomgarázs
belsőépítész-álomgaráz

Az asztallal egy síkban alsó tárolók is kerültek a tervre. Először úgy számoltunk, hogy a meglévő BMW i3 méretére tervezzük a garázst. Egy autós újságíró életében azonban gyakran cserélődnek az autók, ezért Andris szerette volna kihasználni az amúgy sem hatalmas garázs teljes méretét. Emiatt a következő változaton az alsó szekrények felülre kerültek, hogy alkalom adtán egy kicsit nagyobb autó is beférjen kényelmesen. Másik változtatás a lehajtható asztal kialakításában volt. Egyik fő szempont a gazdaságosság és minimalista kialakítás volt, így az eredeti koncepciót egy letisztultabb, egyszerűbb megoldássá alakítottuk.

Belsőépítész koncepció véglegesítése

A fentiek alapján kialakult a végleges belsőépítész terv:

Az alábbiakban részletesen olvashattok a műszaki megoldásokról is.

Talajnedvesség és talajpára elleni szigetelés

Az épület lábazat, illetve falazatai alatt nem lehet tudni, hogy készült-e talajnedvesség és talajpára elleni szigetelés, feltehetőleg nem. Szemrevételezés alapján nem ázik a lábazat, illetve a padló. A külső részen látható a padló és fal csatlakozásánál valamilyen típusú rossz állapotú szigetelés. Utólagos injektált szigetelés nem lehetséges a lábazati fal szigetelésre, mivel az túl vékony, 5 cm körüli.

Festés

A belsőépítész tervezés előtt Andris fehér színre festette a garázst. A beton felületen lévő apró lyukak porózus megjelenést kölcsönöznek a garázsnak.

Padlószerkezet

A padlószerkezet nem került bontásra és szigetelésre a műgyanta padlóburkolat elkészítése előtt megbízói döntésre. A belsőépítészeti tervezés megkezdése előtt Andris elkészíttette egy műgyantás kivitelező céggel a műgyanta padlóburkolatot. A szakemberek olyan burkolatot készítettek, amelyben „kocsit mosni is lehet”. Olyan megoldást választottak, amely a padló felől érkező talajnedvesség és talajpára elleni védekezést megoldja. Apró fekete „csipszek” kerültek a műgyantába keverve, amelyek megjelenésükben illenek a fal porózus felületéhez.

Falburkolatok és álmennyezet

Andris a stúdió részen fa lamellás burkolatot szeretne. Ezek rögzítésére síkfelületet kell biztosítani a vb. bordás fal előtt. A gipszkarton burkolat nedvességre érzékeny, 75%-os páratartalomig használható. Gipszkarton gyártó műszaki szaktanácsadója javaslata alapján gipszkarton nem ajánlott fal alatt futó talajnedvesség és talajpára elleni szigetelés nélkül. A következőt javasolta fal és álmennyezet burkolatának és vázának:

 • burkolat: cementkötésű építőlemez (pl. Betonyp lap, Knauf Aquapanel 1,5 mm cementkötésű lap)
 • váz: emelt horganyzású profilváz (pl. C3) vagy egyéb rendszernél ezzel egyenértékű impregnált faváz

Az álmennyezet burkolatának rögzítése direkt függesztővel és CD profillal rögzítve történjen, hogy minél nagyobb belmagasság maradjon. Az álmennyezet burkolat felső síkja és a zárófödém bordáinak alsó síkja között 2 cm-t kell hagyni, ahol a kábelezés rejtett elvezetése történik.

A kivitelezés során olyan rendszert lehet kiválasztani, amely:

 • ellenáll a nedvességnek és magas páratartalomnak
 • vázszerkezet tartószerkezete elbírja a hozzá rögzített cementkötésű építőlemezt, illetve az ehhez rögzített fa lamellás burkolatot, bútorokat

Rejtett kábelezés

A falazatból kiálló vasbeton bordák miatt a kábelcsatornában történő kábelek elvezetése nem tud esztétikus megjelenésű lenni, illetve az előregyártott vasbeton nem véshető. Az elektromos doboz áthelyezendő a végfalra és elrejtendő a mennyezet alatt található tárolóban. A kábelezést az előtét falak mögött kell felvezetni mennyezetre, amennyiben villanyszerelési szabályok ezt nem tiltják. Az álmennyezet burkolat felső síkja és a zárófödém bordáinak alsó síkja között 2 cm-t kell hagyni, ahol a kábelezés rejtett elvezetése történik.

Bútorok, fűtőpanel rögzítése

Ahol a bútorok a hátsó előtétfalra kerülnek rögzítésre, ott a bútor rögzítési pontjainál falburkolat mögött a vasbeton falhoz rögzített tartószerkezetet (pl. kivitelezés során választott rendszertől függően fal profilt, lécezést) kell elhelyezni.

Fűtőpanelnél ugyanezen logika mentén az álmennyezetnél kerüljön elhelyezésre plusz tartószerkezet.

Bútorok - asztal

A stúdió részen hátsó előtétfalról lehajtható fenyő asztal készül, kihajtható asztallábbal. Az asztallap fatelepen/lapszabászatban méretre vágott faanyagból készüljön.  Csiszolandó, olajozandó (pl. Biopin olaj, tungolaj). A fa lamellák között egy fenyő léc helyezendő el, amely a fent részletezett módon az előtét fal mögött elhelyezett tartószerkezethez rögzítendő. Az asztallap így fog tudni a fa lamellák síkja elé kerülni és ennek a lécnek a felső élé mentén kell rögzíteni zsanérokkal. A zsanérok fehér színre festendőek. Az asztalláb fehérre festett, horganyzott acél 30x30x2-es zártszelvényekből készüljön, a terveknek megfelelő méretben, elhelyezésben. Az asztallaphoz szintén fehérre festett zsanérokkal kell rögzíteni a terveknek megfelelően.

Bútorok – tárolók

A felső tárolóknál a bútor rögzítési pontjainál a falburkolat mögött a vasbeton falhoz rögzített tartószerkezetet (pl. kivitelezés során választott rendszertől függően fal profilt, lécezést) kell elhelyezni.

A falba mélyített tárolóknál a profilvázat és előtétfal burkolatát úgy kell kialakítani, hogy a teljes fal mélységében rendelkezésre álljon a hely a tárolóknak.

Világítás és kapcsolók

A világítás a mennyezeti terveknek megfelelően LED szalagok legyenek vb. bordák mögött és fa lamellák között. Kábelezésük rejtett módon vezetendőek el.

Kapcsolók és dugaljak a terveknek megfelelő pozícióban helyezendőek el és vezetékeik a hátsó előtétfal mögött vezetendőek el.

Akusztika

Az épület környezete viszonylag csendesnek mondható, kintről és a környező épületből beszűrődő hanghatások elhanyagolhatóak, külön védekezni ellenük nem szükséges. A garázs vasbeton szerkezetei kemény hang visszaverő anyagok. Az előtétfal burkolata elé fenyőfa lamellák kerülnek, közéjük puha, szürke színű hangelnyelő filc réteggel. Andrissal azt beszéltük meg, hogy először ezzel a minimum megoldással kezdünk akusztika terén gazdaságossági szempontok miatt. Ha később szükség lesz rá, akkor elhelyezhetőek pl. hangelnyelő panelek és egyéb komolyabb akusztikai megoldások.

Páratechnika

Az új, jobb párazárású garázskapu beszerelése után a páratartalom feltehetőleg nőni fog. Ezután mérendő a páratartalom. Ha ez túl magas, gépészeti berendezés telepítésével csökkentendő a beépített szerkezetek, bútorok és gépkocsi védelme érdekében.

Hűtés/fűtés

Az épület hűtésének és fűtésének tervezésekor fontos szempont a tájolás, mely észak nyugati irányú. Figyelembe kell venni a déli oldalról érkező magasabb ház árnyékoló hatását is. Ennek köszönhetően az épület jobban védett a nyári felmelegedéstől, így a hűtés kevésbé kritikus tényezővé válik. Az épületet időszakosan fogják használni, Andris néha szerelni és videózni fog benne a gépkocsi tároláson kívül, ezért olyan gépészeti megoldásokat kell választani, amelyek hatékonyak és gazdaságosak.

A két lehetséges megoldás közül a split klíma és az elektromos fűtőpanel kerül szóba.

Split klíma

 • Ez a berendezés nem csak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmas, és magasabb hatékonysággal működik (SCOP érték: kb. 4-6).
 • Ugyanakkor ennek a megoldásnak nagyobb beruházási költsége és bonyolultabb telepítése van, amelyeket figyelembe kell venni.

Elektromos fűtőpanel

 • Az elektromos fűtőpanel hatékonysága alacsonyabb (SCOP érték: kb. 1)
 • Alacsonyabb beruházási költséggel, magasabb fenntartási költséggel és egyszerűbb telepítéssel jár.
 • Belsőépítész kialakítása egyszerűbb, letisztultabb megjelenést tud nyújtani kívül és belül.

Mivel az épület időszakos használatra készül, és a nyári túlmelegedés nem jellemző rá, az egyszerűség és a gazdaságosság kerül előtérbe. Emellett az elektromos fűtőpanel belsőépítészeti kialakítása is egyszerűbb, ami letisztultabb megjelenést biztosít mind kívülről, mind belülről. Ezen okokból kifolyólag az elektromos fűtőpanel választása mellett döntöttünk az épület fűtési rendszerének tervezésében.

Az elektromos fűtőpanel felett hőtükör fólia helyezendő el. Alsó síkja a fa lamellák alsó síkjával egyezzen meg, a panel helyén a lamellák legyenek kihagyva. Rögzítése az álmennyezet tartóvázában elhelyezett plusz szerkezethez történjen.

Belsőépítész tervekben használt anyagok és színek