Belsőépítész 16 m²-es apró otthona

Ismerd a 16 m²-es apró otthonom, ahol minden megvan, ami egy nagy lakásban, csak kis alapterületen. A belsőépítész én voltam, van benne mosdóval egybeépített egyedi tervezésű mini mosógép szekrény,  plafonra szerelt WiFi-s infrapanel egyedi LED világítással összeépítve, átalakítható bútorok, mini mosogatógép, brooklyni olajoshordó grillezésre és egyéb helytakarékos érdekességek. Helyet kapott dolgozóhelyiség, hálórész és táncparkett. Sőt a kis kertben akár egy több fős baráti grillezést is be lehet vállalni.

A következőkben leírom, hogy terveztem meg 16 m2-es apró otthonom. A leírások végén összefoglalva 7 tippet adok videós formában ahhoz, ha apró otthonodat saját magadnak szeretnék kialakítani.

A lakásomról korábban már készítettünk videót is. A videóban Csorba Dániellel bemutatjuk a saját belsőépítészeti tervezésű apró lakásom:

Belsőépítész kialakítás átalakítható bútorokkal

Egy nagyobb lakásban az idő nagy részében kihasználatlanul áll a tér. Például egy vendégszobát vagy dolgozószobát csak időszakosan használunk. Vagy ha épp a nappaliban vagyunk és pihenünk, nem biztos, hogy az étkezőt is használja valaki. Kis lakásokban erre nincsen lehetőség. Gondos belsőépítész tervezéssel, helytakarékos és átalakítható bútorok, berendezések segítségével többfunkciós tereket hoztam létre és az adott teret többféle funkcióra tudom használni. Így nem kellett lemondanom semmiről, ami egy nagyobb lakásban megvan.

Ezeknek egy része kereskedelmi forgalomban kapható bútor. A többit egyedileg terveztem meg, bútorterveket készítettem, amely alapján elkészítésre került például a felhajtható asztal vagy a mosógép szekrény. Átalakítható bútorok, amiket használtam:

Ágy: IKEA Hemnes

Ülőke: IKEA Kyrre

 • https://www.ikea.com/hu/hu/p/kyrre-ueloke-nyir-60416925/
 • Több ilyen ülőkém van, amelyeket, ha nem használok egymásra lehet rakni, így kis helyet foglalnak. Illetve tárolni is tudok rajta dolgokat. Ha vendégek jönnek előveszem őket és akár 6-8 embert is le tudok ültetni a kerti asztalnál. Hasonló megoldás lehet a kinyitható szék, de ezek kisebb helyet igényelnek.

Felhajtható asztal: egyedi tervezésű lucfenyő asztallap + IKEA Norberg tartó konzol

 • https://www.ikea.com/hu/hu/p/norberg-fali-lehajthato-asztal-feher-30180504/
 • Jóval nagyobb lehajtható asztalt szerettem volna, mint ami kereskedelmi forgalomban kapható. Viszont tetszett az IKEA felhajtható asztalának a tartószerkezete. Így vásároltam két Norberg asztalt, amelyből felhasználtam a tartó részeket. Az egyedi, nagyobb méretű asztallapért fa telepre mentem és kivágattam egy lucfenyő táblából a kívánt méretet. Az asztallapot tungolajjal kezeltem és csiszoltam. A tungolaj egy szupererős faolaj, ami víz-, olaj- és alkoholálló felületet képez. Ez a 100%-ban természetes olaj egy Dél-Amerikában és Kínában őshonos fa keményhéjú terméséből készül és opálos megjelenést biztosít a fa felületnek. A további szükséges vasalatokat barkácsáruházból szereztem be és fehérre festettem. Így amikor dolgozok vagy étkezem, akkor felhajtom és egy kellően nagy méretű kényelmes asztal mellett tehetem ezeket meg. Ha épp nem használom lehajtom és egy praktikus polc marad, amelyen a napi használatban lévő tárgyakat tudom tárolni.

Mosdó: egyedi tervezésű mosógépszekrénnyel egybeépített mosdó

 • A fürdőszobában a mosdó, toalett és zuhany helyzete már adott volt. Mivel frissen lett felújítva az előző tulajdonos által, nem szerettem volna teljesen szétverni és sok variáció sem lett volna a kis hely miatt. De mindenképp szerettem volna egy mosógépet, nem akartam mosodába járni. Így jött az ötlet, hogy régi mosdó lecserélésével egy mosógép felett el lehetne helyezni egy új mosdót. Viszont egy átlagos mosógép magassága 85 cm. Amíg az átlagos mosdó magassága körülbelül 80-85 centiméter között szokott lenni a talapzattól a mosdó felső pereméig mérve. Mivel a belsőépítész kialakítás kicsit sem átlagos, ezért csak egy mini mosógép jöhetett szóba, amelynek magassága 70 cm. Bútortervet készítettem egy ilyen mosógép köré, amelyre elhelyezhető az IKEA egyik ovális mosdója, amely nekem nagyon tetszett. Tárolóhelyből sosem elég, ezért még egy kis kihúzható fiók is elhelyezésre került a mindennapi használatban levő fürdőszobai kellékeknek. Mindez nem lett volna lehetséges hagyományos szifonnal, ezért az IKEA helytakarékos szifonja köré lett tervezve a bútor  milliméter pontosan, amely így a fiók mögött és a mosdó és mosógép között foglal minimális helyet. A szekrény magassága 84 cm lett és a mosdó peremének magassága 14 cm, vagyis 98 cm összesen. Így egy kicsit magasabb lett, mint a szabvány mosdó magasság, de használat során bevált. Nekem még kényelmesebb is, mert nem kell hajolgatni egy arcmosásnál. A bútor merevítéséhez barkács áruházban kapható vasalatokat használtam, így a mosógép sem tudja elpusztítani remélhetőleg még jó sokáig.

Kisméretű berendezések

Kisméretű berendezéseket használtam, amikkel nem kellett lemondanom semmiről, ami egy nagyobb lakásban megvan. Akkora eszközöket választottam, amelyek még épp megfelelnek az igényeimnek. Én ezeket a pontos típusokat használtam:

Mini mosógép: Candy AQUA 1142DE3

Mini mosogatógép: Klarstein Amazonia

 • https://www.klarstein.hu/Amazonia-Mini-mosogatogep-6-program-LED-kijelzo-fekete-Fekete.html
 • Mivel a lakást már kész bútorozással vettem, a konyhabútorokat sem én tervezetem. Az alsó szekrények mérete nem szabványos, alapból nagy átalakítás nélkül nem fért volna el mosogatógép. Nem akartam új konyhabútort emiatt, egyedül a mosdó alatt állt rendelkezésre egy nagyobb üres hely. Ide általában a szemetesek szoktak kerülni, de a szekrény és hűtő közötti részen pont egy IKEA szemetes szélességű hely volt, így azok ide kerültek. Ha van más megoldás, egyébként nem ajánlom a mosogató alá a mosogatógépet, inkább mellette ideális ennek elhelyezése. Ennek az az oka, hogy a mosogatógépet illik szellőztetni egy program lejárata után és nyitott ajtóval a kézi mosogató nem hozzáférhető. Valamint a mosogatóból való átpakolás is kevésbé praktikus. A nem megszokott méret miatt nem lehetett beépített mosogatógép, ezért egy „asztali” mosogatógépre esett a választás. A típus egyébként vízhálózatra kötve is használható, de lehet kézileg is tölteni vízzel. Így hordozható és használható lakóautókban, nyaralókban is. Én nem viszem sehova és nem akarom kézzel töltögetni, ezért inkább a vízhálózatra kötöttem 🙂

Kisméretű porszívó és helytakarékos fűtés

Robotporszívó: Xiaomi Mi Robot Mop 2 Lite

 • A robotporszívó nem csak a kényelmet szolgálja, de hagyományos társaihoz képest sokkal kisebb helyen el is fér.

Fűtés: Wonderwall 1200 Smart infravörös hősugárzó

 • https://www.klarstein.hu/Wonderwall-1200-Smart-infravoros-hosugarzo-100-x-120-cm-1200-W-heti-idozito-IP24-feher-1200-W.html
 • A lakásban eredetileg meleg vizes fűtőtestek voltak, azonban ezekhez már nem állt rendelkezésre a korábbi gázkazán, illetve a gáz sem volt a lakásban. Ebben a szituációban gazdaságosabb megoldás volt a fűtés és melegvíz készítésének megoldása elektromos úton. A korábbi fűtőtestek leszerelésre kerültek és közben tudatosult, hogy ezek is elvettek a térből. Ezért az új fűtőpanel a szobában a plafonra került, WiFi-ről vezérelhető. Kellemes sugárzó hőt ad, pont olyat, mint a napsugárzás, ráadásul az is fentről érkezik. Mögé aluminium hőtükör fólia került, köré LED szalag világítást terveztem.

Kis alapterületet foglaló bútorok, falra rögzítve

Olyan bútorokat választottam, amelyek minél kisebb alapterületet foglalnak el. Ezeket mind olyanok voltak, amelyek a padlótól elemelhetőek, így ilyen belsőépítész tervezéssel vizuálisan kevésbé tűnik zsúfoltnak a szoba. Amit lehetett a falra rögzítettem. Ez működik különböző bútoroknál (pl. asztal, szekrény, fiók) és különböző tartóknál, tárgyaknál (pl. lámpa, fali tároló).

Faliszekrény asztal mellett: IKEA Eket

Cipőtároló és előszoba szekrény: IKEA Trones

 • https://www.ikea.com/hu/hu/p/trones-ciposszekreny-tarolo-feher-00397307/
 • Cipősszekrény/tároló, fehér, 52x18x39 cm
 • Sajnos a lakásban nincs rendes előszoba, viszont szerettem volna kialakítani egy részt a megérkezésnél, ahova le lehet pakolni. Erre kiválóan alkalmas a cipőtároló felső része. Szempont volt még, hogy a folyosóból minél kevesebb helyett vegyen el mélységében a tároló, ez a lehető legkeskenyebb cipősszekrény, amit találtam.

Faliszekrény fürdőben: IKEA Enhet

Faliszekrény asztal felett és gardrób: IKEA Platsa rendszer

 • https://www.ikea.com/hu/hu/cat/platsa-rendszer-37894/
 • A gardróbszekrénynél a helytakarékosság úgy volt elérhető, hogy olyat választottam, ahol az akasztós résznél a ruhák egymás mögött vannak. Így egy kicsit kevésbé kényelmes a hátsó ruhákat kivenni, de azokat úgyis kevesebbet használom és így praktikusabb a mindennapokban, hogy kevesebb helyet foglal a szekrény.

Falitábla asztal felett, íróeszközöknek és egyéb kisebb tárgyaknak

Play Video about belsoepitesz-apróotthon-1
Play Video about belsoepitesz-apróotthon-2
Play Video about belsoepitesz-apróotthon-3

Tárólók szemmagasság fölött

A Csorba Dániellel készült videónál többször előfordult a nézőktől az a kérdés, hogy hol tárolom a ruháimat és egyéb tárgyaimat. Ha látótér felett vannak a különböző tárolók, akkor sokkal kevésbé lesznek szem előtt ezek az akár nagyobb bútorok. A lakásomban ezek szinte mind ajtó felett, fej felett lettek elhelyezve. Így ezeket szinte észre sem lehetett venni.

 

Faliszekrény asztal felett: IKEA Platsa rendszer

 

Falipolc ajtó felett fürdőszobában: IKEA Botkyrka

Letisztult, minimalista bútorok

Az általam kiválasztott bútorokat a letisztult belsőépítész stílus és a minimális részletek jellemzik. Azokat részesítettem előnyben, amelyeknél a díszítés, fogantyúk és egyéb apró részletek száma minimálisra redukálódik. Ennek eredményeképpen a tér kevésbé lesz túlzsúfolt, ami különösen előnyös kisebb helyiségek esetén. Ezen bútorok egyszerű minimalizmusa nemcsak tágasabbá varázsolja a teret, hanem nyugalmat és harmóniát is sugároz, ami kellemesebbé teszi a tartózkodást és a relaxációt.

Play Video about belsoepitesz-apróotthon-4
Play Video about belsoepitesz-apróotthon-5

Egységes világos színek használata

A belsőépítész tervezésnél alapvető fontosságú volt számomra az egység és a harmónia megteremtése. Ennek érdekében egy alapszín mellett döntöttem, melyet az összes bútor és berendezés követett, így egy szinte egységes, összefüggő atmoszférát sikerült létrehoznom. Az általam választott alapszín a fehér volt, mivel ideálisnak találtam megvilágítás szempontjából: a fehér felületek visszaverik a fényt, ezáltal tágasabbá és világosabbá téve a teret. A hatást tükör elhelyezésével is erősíteni tudod. Emellett kiválasztottam néhány további világos színt, amelyek harmonizálnak a fehérrel, és még tovább fokozzák a tér nyitottságát és élhetőségét. Ezeket a színeket konzekvensen használtam az enteriőr különböző elemeinél, legyen szó falakról, kiegészítőkről vagy dekorációs tárgyakról. Ennek eredményeképpen egy vizuálisan letisztult, ámde meleg és barátságos lakótér jött létre, amelyben kellemes és inspiráló környezetet teremthetek magamnak és az ott tartózkodóknak egyaránt.

Kertkapcsolat

Az alacsonyabb alapterületű lakások esetében kiemelkedő fontossága van a kertkapcsolatnak vagy terasznak, hiszen ezek az elemek a természet közelében nyújtanak egyfajta bővítést a lakótérnek. A kis lakóterű helyiségekben a kültéri kapcsolatok lehetővé teszik, hogy a lakók kiterjesszék a nappali vagy hálószoba területét a szabadba, így egy olyan atmoszférát teremtenek, ahol a természet közelsége átitatja a mindennapokat. Ezek a kertkapcsolatok vagy teraszok lehetővé teszik, hogy az otthonok kényelmesebbé váljanak, hiszen a lakók számára lehetőséget nyújtanak a szabad levegőn való időtöltésre, a zöld környezetben való pihenésre és az otthoni közösségi életre. Emellett az ilyen kertkapcsolatok a lakás funkcionális és kényelmes, valamint közösségi események alkalmával is hasznos és vonzó teret biztosítanak, ahol a lakók barátokkal vagy családdal élvezhetik az időt.

Play Video about belsoepitesz-apróotthon-6
Play Video about belsoepitesz-apróotthon-7